Οι Ευεργέτες του χωριού...

kentriki

Ο ΚΛΗΜΗΣ Ο ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Το 1870, σε ηλικία 10 ετών, πήγε στις Παραδουνάβιες χώρες.

klimis

Έγινε δάσκαλος και ασκώντας το επάγελμά του, απέκτησε πολύ μεγάλη περιουσία. Ασπάστηκε το μοναχικό βίο και άφησε ότι είχε και δεν είχε στην αγαπημένη του Βαμβακού. Από τους τόκους των χρημάτων του Κλήμη, συντηρήθηκε το ελληνικό σχολείο της Βαμβακούς, το οποίο είχε ιδρύσει το 1813 ο Θεοδώρητος ο Β’ και το οποίο λειτούργησε κανονικά μέχρι το 1827. Το παράδειγμα του Κλήμη ακολούθησαν τόσοι και τόσοι Βαμβακίτες. ’Ετσι δεκάδα έχουν ανακηρυχθεί μέγιστοι ευεργέτες, δεκάδες μεγάλοι ευεργέτες και εκατοντάδες ευεργέτες και δωρητές.

Σ’αυτό το ελληνικό σχολείο, οφείλουν οι Βαμβακίτες και πολλοί των κοντινών χωριών τη μόρφωση και την πρόοδό τους σε όλους τους τομείς και προπάντος στο εμπόριο, αποκτώντας διεθνή φήμη (Δ. Τσοχώνης, Σπ. Νιάρχος, Ι. Κουμάνταρος, Βούρβουλης και άλλοι πολλοί) στην ιατρική (Μαυρογένης, Α. Βραχνός, Δ. Τσοχώνης, Κ. Νικολετόπουλος, Γ. Σμυρνιωτής, Π. Βελδέκης, Χ. Χούπης, Π. Τριανταφυλλάκος, Α. Τρουποσκιάδης, Δ. Βελδεκής) και στην εκπαίδευση με δεκάδα καθηγητών και δεκάδες διδασκάλων.

sxoleio

ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Γεννήθηκε και πέθανε στη Βαμβακού (1872-1955) 
Πατέρας του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου. ’Ηταν ο κύριος συντελεστής της ύδρευσης της Βαμβακούς και φρόντισε με κάθε τρόπο για το ελληνικό σχολείο του χωριού του, για την υγεία των συγχωριανών του με έμμισθο κοινοτικό γιατρό, κ.λ.π.

spiros-niarxos

niarxos

 

niarxos1

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠ. ΝΙΑΡΧΟΣ

Ο μεγαλοεφοπλιστής, στην μνήμη του πατέρα του, ηλεκτροφώτισε το χωριό του.

stavros-niarxos

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΠ. ΝΙΑΡΧΟΥ

Εκτελεί έργα υποδομής και ανάπλασης στη Βαμβακού ύψους 380.000.000 δρχ.

idryma-niarxos

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤ. ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ

’Εκτισε το σύγχρονο δημοτικό σχολείο, ανακαίνησε τη λέσχη του συλλόγου "Νέα ζωή" και ανέλαβε τη δαπάνη της φιλοτέχνησης και τοποθέτησης του ανδριάντα του Θεοδώρητου Β’.

ΝΤΟΛΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Η σπουδαία ελληνίδα, κόρη των μεγάλων ευεργετών Ιωάννη Στ. Κουμανταρου και Φλώρας Κουμαντάρου, με χρήματά της έφτιαξε το ρολόι σε περίοπτη θέση, σήμα κατατεθέν του χωριού, οι χτύποι του οποίου υπενθυμίζουν σε όλους πως η Βαμβακού, εσαεί θα ζει.

roloi

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΤΣΟΧΩΝΗΣ

’Ιδρυσε την εταιρεία "Πάτερσον Τσοχώνης", η οποία έκτισε έναν υπερσύγχρονο ξενώνα στη Βαμβακού.

tsoxonis

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Με δική του δαπάνη κατασκευάστηκε στη θέση "Αρνόμουσγα", καταφύγιο σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο. 

 

Share

nea-sillogou

xenonas

kafeneio1

ipirisies taxi asimakopoulos

photogallery

videogallery

xenonas kafeneio1 ipirisies taxi asimakopoulos fyshka-bambakou lakonistas

Connect with us:

facebook  twitter  youtube-icon-png